La Gondola woonboot verbouwing buitenkantLa Gondola woonboot verbouwing woonkamerLa Gondola woonboot verbouwing woonkamerLa Gondola woonboot verbouwing patioLa Gondola woonboot verbouwing patioLa Gondola woonboot verbouwing patrijspoortLa Gondola woonboot verbouwing patrijspoortenLa Gondola woonboot verbouwing patioLa Gondola woonboot verbouwing keukenLa Gondola woonboot verbouwing badkamerLa Gondola woonboot verbouwing kinderkamerLa Gondola woonboot verbouwing patioLa Gondola woonboot verbouwing patioLa Gondola woonboot verbouwing keukenLa Gondola woonboot verbouwing stuurhutLa Gondola woonboot verbouwing roefLa Gondola woonboot verbouwing ruim beforewoonboot Amsterdam HOYT Architecten

Woonschip La Gondola

  • Amsterdam
  • John en Laura
  • 2013
Kunstenares Laura en restaurant eigenaar John wilden een grotere woonboot vanwege gezinsuitbreiding. Na enig speurwerk viel hun oog op een 40 meter lange Belgische Spitz. Het schip was net ‘met pensioen gegaan’ na een lang leven van vracht vervoeren over de Europese rivieren. Laura en John waren zo onder de indruk van de liefde en toewijding waarmee de kapitein het schip in al die jaren had onderhouden dat ze besloten om de stuurhut, de roef en de machinekamer intact te laten. Ze wilden het schip vaarbaar houden en om de certificering niet in gevaar te brengen mocht er weinig worden aangepast aan de romp, machinekamer, stuurhut en andere cruciale delen van het schip. Aangewezen plaats voor de woonruimte werd dus het ruim van het schip.

Eén belangrijk uitgangspunt vormt de leidraad: een lichte en luchtige woonboot creëren. Veel woonboten die in het ruim van een vrachtschip zijn gemaakt zijn donker en zelfs somber. Om dit te voorkomen hebben we een grote patio en 18 oversized bronzen patrijspoorten geïntroduceerd. Ondanks de forse investering moesten we voor de ramen in de romp wel gebruik maken van deze in Pakistan gegoten patrijspoorten om de certificering niet in gevaar te brengen.

De entree van de woning en het voormalig vrachtruim gaat via een kleine patio in het laadruim vlak voor de stuurhut. De grote patio in het midden van de woning heeft als belangrijkste ingrediënten de glazen pui rondom, een buitenbad en een perenboom. Op een schip met kinderen is veiligheid altijd een zorg en een patio is een handige manier om een veilige buitenspeelplek te maken. Hoewel een perenboom misschien niet heel erg normaal is op een schip, is het voor een vrachtschip in termen van afmeting en gewicht natuurlijk een fluitje van een cent.

De keuken en het interieur zijn in nauw overleg met de bewoners ontworpen en reflecteren de kunst van Laura en de restaurantervaring van John. Centraal in de woonruimte staat het kookeiland dat altijd bedolven is onder de verschillende soorten verse groenten en kruiden uit eigen patio. Aan de andere kant van de patio is er een ruime en lichte ouderslaapkamer die in niets doet denken aan een krappe scheepshut. Daarachter de grote gele badkamer en helemaal voorin in de roef van de matroos de kinderkamer met een echte scheepskooi.

Omdat het vrachtruim 5 x 30 meter groot is en ook nog eens ruim drie meter hoog kun je hier het gehele programma van een ruim appartement of zelfs een heel rijtjeshuis kwijt. Iets wat in het centrum van Amsterdam behoorlijk uniek is.
Opnieuw spelen
Sluiten