BBVH NIEUWSBRIEF 07
In deze zevende nieuwsbrief van BBVH, meer houten huizen, Rotterdam wijst plan voor nieuw stadskantoor van de hand, op vakantie naar de Canarische eilanden en meer.
Veel leesplezier!
In deze zevende nieuwsbrief van BBVH, meer houten huizen, Rotterdam wijst plan voor nieuw stadskantoor van de hand, op vakantie naar de Canarische eilanden en meer.
Veel leesplezier!
Bij het vijfde houten huis in deze serie is onze rol eigenlijk maar beperkt. Het gaat hier om 'De Kleine Werf' een oude 17e eeuwse scheepswerf in Amsterdam. Boven de Scheepswerf was al jaren een woning en enige tijd geleden wilde de eigenaresse de begane grond met scheepshelling tevens geschikt maken als vergaderruimte. Het leek haar wel een goed idee om temidden van zaagmachines en lieren brainstormsessies en vergaderingen te organiseren. Wij hebben geholpen bij het maken van een nieuwe indeling, entree en het ontwerp van een grote glazen openslaande pui aan de waterkant. Ondanks (of dankzij) onze bescheiden bijdrage is het toch één van de mooiste voorbeelden uit de serie 'Houten Huizen van BBVH' en wellicht zelfs de oorzaak van onze fascinatie met hout.
Foto: Thesi Geesink
- De site van De Kleine Werf
Eerdere houten huizen van BBVH uit deze serie
- 315 De walvis
- 308 Woning en kantoor
- 150 Woonhuis foto studio
- 293 Woning IJburg
Wie wil dat nou niet, een zwembad met een glazen bodem hangend boven een drukke winkelstraat. In onze inzending voor de prijsvraag van een nieuw stadskantoor (2001) namen we ook een paar minder populaire maatregelen. Ten eerste slopen we het bestaande zogenaamd lelijke pand niet zoals de opdracht vereist omdat wij vinden dat wat we nu lelijk vinden straks mooi gevonden wordt (en zeker andersom). In plaats van het gebouw te slopen bouwen we het nieuwe kantoor er gewoon bovenop. En ten tweede adviseren we de stad Rotterdam om alle straten die afgesloten zijn voor auto's weer open te stellen. Niet omdat we zo'n grote fan zijn van de auto maar omdat wij vinden dat je gewenste oplossingen, zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer moet stimuleren en niet de ongewenste oplossingen, zoals bijvoorbeeld het autogebruik moet ontmoedigen.
Niets is ontmoedigender dan een mislukt ontmoedigingsbeleid.
Ondanks deze slimmigheden valt het plan bij de jury niet in goede aarde en dus buiten de prijzen.
- Het plan op de BBVH Site
Voor een nieuwbouwproject van Era Contour in Den Haag maakte BBVH Multimedia een Woonwijzer. Geïnteresseerde in een woning kunnen eerst hun woning kiezen via een 3d model om vervolgens de woningen te voorzien van uitbreidingen en opties. Wanneer men helemaal tevreden is over de woning kan men de woning printen of indelen middels een Woonplanner.
De Woonwijzer is inmiddels met succes toegepast in verschillende projecten van diverse ontwikkelaars en architecten. Een groot voordeel van de Woonwijzer is dat de aspirant kopers een veel beter inzicht krijgen in de mogelijkheden van hun toekomstige woningen. Een voordeel dat zich ook in deze lastige tijd dubbel en dwars terugbetaalt.
- De Woonwijzer van De Oriënt
- De eerste Woonwijzer door BBVH
Soms wil je gewoon op het strand liggen en nergens aan denken dus boek je een reis naar de Canarische eilanden. Je hebt dan nog wel ergens gelezen dat Lanzarote een vulkanisch eiland is maar toch is je verbazing groot als je uit het vliegtuig stapt en midden in een fantastisch zwart maanlandschap terecht komt.
Al gauw valt op dat er met de architectuur op dit eiland ook iets bijzonders aan de hand is. Buiten hoofdstad Arecife zie je eigenlijk alleen maar traditionele witte huisjes met groene luikjes, nergens de verwachtte flats of lelijke reclameborden. Blijkt dat dit allemaal het werk is van de lokale architect en kunstenaar Cesar Manrique die zijn geliefde eiland heeft beschermd door voor een verbod op hoogbouw en reclameborden te zorgen. Als schilder en beeldhouwer is Manrique verwant aan Joan Miro.
Maar de echte attracties van het eiland zijn letterlijk en figuurlijk de verschillende bouwwerken die Manrique heeft ontworpen om het (eco) toerisme te stimuleren. Zijn architectuurstijl valt het beste te omschrijven als een lokale mix van Fred Flinstone, James Bond en John Lautner. Absolute hoogtepunten zijn onder andere het restaurant boven op een nog werkende vulkaan waar de worstjes geroosterd worden met aardwarmte, de nachtclub in een grot waar een zeldzaam soort blinde krabbetjes woont en een spectaculair uitzichtpunt uitgehakt in de rosten honderden meters boven de zee. Verder is zijn eigen huis te bezichtigen dat midden in en onder de lava is gebouwd, een cactustuin, een ecologisch centrum en verschillende andere gebouwen van zijn hand.
De combinatie tussen de fantastische architectuur van Manrique, de onverwachte ongereptheid, het milde klimaat en het spectaculaire lavalandschap maken Lanzarote de ideale vakantiebestemming voor een architect die ook een beetje wil uitrusten.
Tips
- Site van de Cesar Manrique stichting
- Cesar Manrique op Wikipedia
- Timanfaya vulkanisch park
- Lanzarote vanuit de lucht
- Bungalows aan het eind van de wereld
- Lanzarote op Woophy
En verder huur een auto, blijf uit de buurt van Playa Blanca, Costa Teguise en Puerto del Carmen (behalve om 's avonds te eten aan het haventje) en probeer een 'casita' in een klein dorpje te huren.
Soms rijdt Sinterklaas stilletjes je huisje voorbij maar zo is het jammer genoeg niet met de kredietcrisis. Ook wij merken dat sommige van onze opdrachtgevers voorzichtiger zijn geworden en hebben het voor het eerst sinds lange tijd niet meer zo hectisch. Om in te spelen op deze nieuwe werkelijkheid hebben we besloten het nuttige met het aangename te combineren. Vanaf 1 april werken wij als experiment van maandag tot en met donderdag van 9 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds. De vrijdagen zijn wij dan dicht. Wel zijn wij voor dringende zaken ook op vrijdag bereikbaar op onze mobiele nummers. Mocht dit experiment slagen dan sluiten we niet uit dat we ook in drukkere tijden dit rooster blijven aanhouden